keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Varpajaiskakkua

Meidän naapuriin on syntynyt ihana pikkuinen prinssivauva! Pääsimme heti tuoreeltaan onnittelmaan uutta untuvikkoa ja laskemaan suloisia pieniä varpaita. Miksiköhän ne varpajaiset muuten ovat oikeasti vaan miesten juttu?

Juhlistimme vauvan maailmaan tulemista varpajaiskakulla. Kakun resepti on Sukulan Jyrkin Mansikkakakkua à la Alma -nimisestä ohjeesta. Lieneekö Jyrki tehnyt kakkua Alma tyttärensä kunniaksi?

Suurempi kakku, jossa oli koristeena nektariinia, vadelmia ja minttua.




Olen leiponut kakkua kahdesti, ensin neljälle hengelle ja tällä kertaa tuplakokoisena. Kakku on nopea ja helppo valmistaa. Pidän myös siitä, että siihen tulee vain pieni määrä vehnäjauhoja. Voita, sokeria ja suklaata tulee kuitenkin reippaasti, joten mikään terveyskakku se ei ole. Se toimii mielestäni loistavasti jälkiruokakkuna, ja sen voi mansikoiden lisäksi koristella muillakin kauden marjoilla tai hedelmillä.

Sydämelliset onnittelut vielä ihanille naapureillemme ja tervetuloa maailmaan vauva! Terkkuja myös Sukuloille sinne Piemonteen, Italiaan. Kerrassaan loistava kakku!



Pienempi kakku, jossa oli koristeena mansikoita, passionhedelmää ja kurkkuyrtinkukkia.





Varpajaiskakku 
(Mansikkakakkua à la Alma, by J. Sukula)
8:lle

Kakkupohja kannattaa leipoa ajoissa valmiiksi ja täyttää vasta täysin jäähtyneenä. 

Suklaakakkupohja

250g tummaa suklaata
250g voita
2dl sokeria
4 kananmunaa
4rkl vehnäjauhoja (tai polentaa Jyrkin tapaan)
2rkl kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta (puolikkaaseen kakkuun1tl)

voita ja vehnäjauhoja kakkuvuoan valmisteluun

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. 

Leikkaa voi pienemmiksi kuutioksi ja paloittele suklaa pieneksi paloiksi. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Tähän menee tovi aikaa, mutta vaiheesta ei kannata fuskata. Huolellinen työ näkyy kakun rakenteessa ja maussa (ei maistu kananmunalle). Vaahto on valmista, kun vatkaimella piirretty kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Sekoita kuiva-aineet keskenään sekaisin. Sekoita suklaa-voiseos kananmuna-sokerivaahtoon varovaisesti käännellen. Siivilöi kuiva-aineet joukkoon ja sekoita varovasti mutta huolellisesti joukkoon. Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan ja laita uuniin kypsymään. Kypsymiseen menee noin 50 - 60 minuuttia (pienellä kakulla vähän lyhyempi aika). Kakun ei tarvitse kypsyä täysin kuivaksi, vaan se saa jäädä vähän kosteaksi keskeltä. 

Mascarponevaahto

400g mascarponejuustoa (kaksi purkillista)
noin 1dl tomusokeria 
1tl kuohukermaa
1 appelsiinin raastettu kuori

Vaahdota kerma ja tomusokeri, lisää mascarpojuuston joukkoon. Lisää appelsiinin kuoriraaste (ja halutessasi tilkka mehua) ja sekoita ainekset sekaisin. 

Levitä mascarponevaahto kakun päälle. Leikkaa marjoja tai hedelmiä kakun pinnalle. Koristele esim. mintun- tai sitruunmelissan lehdillä. 




1 kommentti:

  1. Nam, tämän kakun ohje menee ehdottomasti reseptikansioon ja käyttöön! :)

    VastaaPoista