lauantai 27. heinäkuuta 2013

Parempaa grilliruokaa kauniimpaan arkeen, osa 6

Grilliruokasarjan kuudennessa osassa täytetään pitaleipiä nyhtönaudan lihalla. Nyhtöliha tarkoittaa ylikypsää, pitkään kypsytettyä lihaa, josta hajoaa helposti. Nyhtöpossu lienee tunnetumpi ja sen alkuperäinen, englanninkielinen nimi on pulled pork. Grilliruokasarjan taustoista löytyy lisää tietoa täältä: parempaa-grilliruokaa-kauniimpaan arkeen, osa 1.

Tässä reseptissä leivotaan pitaleivät itse. Liha haudutellaan naudan lavasta ja maustetaan kiinalaisesta keittiöstä tutulla hoisinkastikkeella. Annos vaatii melkoisesti ennakkovalmisteluita, mutta on nopea koota annoksiksi, silloin kuin vieraat ovat paikalla. Parempaa grilliruokaa kauniimpaan arkeen, osa 4:ssä tarjoiltiin samalla tavalla kypsennettyä ja maustettua naudan lapaa. Tämä annos toimii hyvänä seuraavan päivän annoksena ylijäämälihojen tarjoiluun.



Itämaiset nyhtönaudalla täytetyt pitaleivät

Nyhtönauta

1 kg naudan lapaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
(tuoreita yrttejä, kuten timjamia, oreganoa, rosmariinia)

Ota naudan lapa ajoissa huoneenlämpöön. Mausta liha kevyesti suolalla ja laita se uunivuokaan. Kuori ja lohko kaksi sipulia, kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja lisää sipulit vuokaan Halutessasi voit lisätä mukaan myös tuoreita yrttejä, kuten timjamia oreganoa ja rosmariinia. Kaada kiehuvaa vettä vuokaan niin, että liha peittyy kokonaan.  Kääri folio napakasti uunivuoan päälle ja laita se 150 asteiseen uuniin kolmeksi ja puoleksi tunniksi kypsymään. Anna lihan jäähtyä liemessään.


Pitaleivät

0,25 l kädenlämpöistä maitoa
0,25 pkt hiiva
2 kananmunaa
0,5 dl sokeri
2 tl suola
600 g vehnäjauhoa
60 g huoneenlämpöistä voita pieninä kuutioina

Murustele hiiva huoneenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja kanamunat ja sekoita ainekset sekaisin. Lisää vehnäjauhot pienissä erissä taikinaa vaivaten. Lisää lopuksi pieniksi kuutioiksi paloiteltu, huoneenlämpöinen voi. Laita sekoitettu taikina jääkaappiin ja anna kohota yön yli kannellisessa rasiassa.

Leikkaa taikinasta noin 100 g  kokoisia paloja, pyöritä palloiksi ja painele ”pitaleiviksi”.  Nostata leipiä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Paista 160 asteisessa kiertoilmauunissa noin 12 minuuttia. 


Hoisinkastike

350 g maapähkinävoita
3 dl soijakastiketta
20 tippaa Tabasco Habaneroa tai tavallista Tabascoa
2 valkosipulinkynttä
100 g muscovadosokeria
0,5 dl seesamisiemenöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
pieni noin 1cm:n kokoinen pala inkivääriä
suola, pippuri


Lisäksi häränsydäntomaattia ja hopeasipulia sekä rapeaa salaattia.

Riko jäähtyneen lihan rakenne revityn oloiseksi, esim. haarukkaa apuna käyttäen.  Lisää hoisinkastiketta lihaa maustamaan. Täytä halkaistut pitaleivät lihalla, salaatilla, tomaatilla ja sipulilla. Nauti samantien hyvässä seurassa, kylmän oluen tai kivennäisveden kanssa. 

2 kommenttia:

  1. Hauska tuo nyhtönauta,revitty possu tiedetäänkin.pitää kokeilla nyhtö hirveä kun on etupäätä pakkasessa vielä.herkulisen tuntuinen resepti

    VastaaPoista
  2. Hirvi kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. Kiitos kommentistasi ja hyviä herkutteluhetkiä!

    VastaaPoista