keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Jouluinen siemenleipä

Yksi suosituimpia postauksiani on ollut Käänteentekevä siemenleipä -postaus. On ollut ihanaa kuulla tarinoita siitä, missä kaikkialla reseptiä on jaettu ja millaisen vastanoton se on saanut ystävieni ja heidän vieraidensa keskuudessa.

Joulukuun kunniaksi tein leivästä vähän jouluisemman version. Lisäsin ohjeeseen kuivattuja karpaloita, muutin hasselpähkinät pekaanipähkinöiksi ja korvasin osan kaurahiutaleista tattarirouheella.


Tattari ei taida olla kovin jouluinen raaka-aine, mutta pidän kovasti sen mausta ja suutuntumasta. Tattari sisältää myös hyvän määrän proteiinia ja sen hiilihydraatit ovat, jos eivät nyt ihan parhaasta päästä, mutta keskivertoja glykeemisen indeksinsä ansiosta.

Tattarin pähkinäinen maku, karpalon makeus ja pekaanipähkinän aromikas maku antavat leivälle sesonkiin sopivan vivahteen. Pomeranssin kuorta olisin lisännyt myös varovasti, mutten onnistunut saamaan sitä käsiini tähän hätään.


Jouluinen siemenleipä

1 limppu

1 silikoninen, pitkulainen leipävuoka

2dl auringonkukansiemeniä
1,5dl pellavansiemeniä
1dl pekaanipähkinät
1dl kuivattuja karpaloita
3,5dl suuria kaurahiutaleita
1dl tattarisuurimoita
2rkl chian-siemeniä
3rkl psylliumjauhetta
1-2tl hyvää merisuolaa

4,5dl vettä
1rkl vaahterasiirappia
3rkl sulatettua neitsytkookosöljyä tai oliiviöljyä

Yhdistä kaikki kuivat ainekset ja sekoita keskenään. Vatkaa vesi, vaahterasiirappi ja öljy keskenään sekaisin. Kaada neste kuivien ainesten joukkoon ja sekoita ainekset huolellisesti sekaisin. Tasoita taikinan pinta lusikan takaosalla. Anna leipätaikinan tekeytyä huoneenlämmössä vähintään tunnin tai yön yli. Leivän pitää pysyä muodossaan vuoan reunoja levitettäessä.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Paista uunin keskiosassa 20 minuuttia. Irrota leipä vuoasta ja laita uuniritilän päälle ylösalaisin. Kypsennä leipää vielä ritilän päällä noin 40-50 minuutin ajan. Nosta uunin lämpötilaa 200 asteeseen kypsymisen loppuvaiheessa (noin 30 minuutin jälkeen), jotta leipä saa kauniin värin ja rapean pinnan. Leivästä kuuluu kopautettaessa ontto ääni, kun se on valmista.

Anna jäähtyä rauhassa (joo, tämä on vaikeaa!), kunnes leipä on kunnolla jäähtynyt. Leipä säilyy paperipussiin tai leivinpaperiin käärittynä noin viiden päivän ajan. Voit myös pakastaa leipää. Leikkaa se valmiiksi siivuiksi pakkaseen ja käytä leivänpaahtimen kautta ennen nauttimista.

Ihanaista loppuviikkoa ja joulunodotusta kaikille!

4 kommenttia:

  1. Voi nam! Tuo leipä näyttää ja kuulostaa herkulta!!! Mukavaa loppuviikkoa:)! PS. Ihanainen arvonta käynnistyi♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Viivi kommentistasi ja arvonnasta. Kivasti olikin jo tullut kommentteja! Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  2. Sun leivonta- ja ruokaohjeet on kyllä aivan mahtavia :). Joka ikistä tekee mieli kokeilla, joten reseptipinoni sen kun kasvaa ;) Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Katja! Harmittaa, kun näille jää niin luvattoman vähän aikaa nykyisin. Yritän ottaa korjausliikkeen näiden jouluhässäköiden jälkeen. Loistavaa viikonloppua sinne myös! :)

    VastaaPoista